Interior în stil scandinav

Interiorul în stil scandinav este luminos, ușor si practic. Pentru acest stil este străina goana după lux, în amenajarea interiorului locul de frunte îi revine confortului.

Stilul scandinav se dezvoltă in anii 1920 -1930  în țările Europei de Nord: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia si Suedia. Ceea ce unește aceste țări este aceeași climă: nouă luni de vreme rece și înnorata si trei luni de vară mult asteptată. Lumina solară în cantitați limitate este cel mai important factor, care determină aranjamentul unei case în stil scandinav. Totul este proiectat cu scopul de a păstra cât mai multă lumină în locuință. În interior, nu doar pereții, pardoseala sau tavanul pot fi de culoare albă, dar si mobilierul sau alte elemente de interior.

Toate popoarele nordice au câteva trăsături comune de caracter: meticulozitate, lipsa de grabă, cumpătare si dragoste pentru natură. Designerii scandinavi au întruchipat aceste caracteristici în interior, pe care vă invităm să le explorăm impreună!

Culorile în stilul scandinav

Paleta de culori in stilul scandinav este una calmă si naturală. Fundalul este de culoare albă sau nuanțe foarte deschise și pale de gri. Nuanțele calde si moi de lemn natural nu contrastează cu gama generală, dar o completează armonios. Culorile intense completează interiorul, dar în cantități mici și de cele mai multe ori sunt prezente în elementele de decor. Pentru acestea, se potrivesc nuanțele de roșu, albastru și verde.

Finisajul într-un interior scandinav

Pereții și tavanul într-un interior scandinav sunt decorați simplu, fără exagerări. Pe pereții netezi se aplică vopsea de culoare albă, albastru pal și gri foarte deschis. Pardoseala este din plăci de lemn masiv, parchet sau gresie cu textură de lemn, de cele mai multe ori in nuanțe foarte deschise: culoarea nisipului, gri sau chiar alb. Plăcile sunt de dimensiuni mari, aranjate paralel, în diagonala sau în aranjare de brăduț.

Mobilier în stil scandinav

Mobilierul într-un interior scandinav este realizat din materiale ecologice, lemn de esență tare (fag, pin, mesteacăn), cu o prelucrare minimă a lemnului sau cu o suprafață perfect netedă. Formele de mobilier sunt simple și funcționale. În modelele moderne se includ si alte materiale: sticlă, textile, piele și oțel cromat pentru accesorii de mobilier.

Priviți cu atenție mobilierul creat de către designerii scandinavi: Alvar Aalto, Hans Wagner, Arne Jacobsen, Eero Saarinen, Charles și Ray Eames. Creațiile lor au trecut peste provocările timpului și fac parte din "obiectele de cult ale mobilierului"

Lumina în interiorul scandinav

În țările scandinave, nu există prea multă lumină solară, din acest motiv organizării luminii in casele scandinave i se acorda o atenție deosebită. Ferestrele sunt mari, în rame albe, aproape niciodată acoperite de jaluzele sau perdele, iar dacă acestea totuși există, atunci ele sunt semi-transparente și fără ornamente. Iluminarea artificială este gândită foarte atent, deoarece fiecare zonă ar trebui să fie iluminata eficient și econom. Design-ul lămpilor este întotdeauna foarte concis și simplu, dar mereu dotat cu tehnologii hi-tech.

Baia în stil scandinav

Decorarea băii în stil scandinav este soluția ideală pentru spațiile mici. Gresia și faianta pentru baie în stil scandinav, de obicei este de culoare albă sau gri, fără decor și frize. Culoarea albă va extinde vizual spațiul și va crea un sentiment de curățenie și răcoare.

 Colecțiile sunt completate de modele cu desen geometric de culori deschise sau de mozaic monocromatic.


Blaze, Pamesa (Spania)


T4U, Pamesa (Spania)

Pe podea se aplică gresie gri sau țiglă din ciment pentru crearea accentelor. Pe lângă forma tradițională pătratică se folosește și gresia hexagonală.

Starkhex, Geotiles (Spania)
Căldura în interior vine din adăugarea unei gresii cu o textură naturală a lemnului sau o gresie de dimensiuni mici cu desene repetate.
 

Art, Pamesa (Spania)

Bucătăria în stil scandinav

Bucătăria în stil scandinav este plină de lumină, simplitate și confort. Mobila constă exclusiv din modulele necesare, bucătăria ar trebui să fie funcțională și spațioasă. Culoarea albă a pereților din bucătărie extinde vizual spațiul, creează un fundal curat și proaspăt pentru mobilier și tehnica de bucătărie.

 Pentru peretele din zona blatului de lucru puteți folosi fainața de dimensiuni mici, de culoare albă sau de culori mai intesive și contrastante, dar cu o textura neutră. Mozaicul monocromatic, de asemenea, va fi potrivit.


Nordic, Vidrepur (Spania)

Gresia de podea în formă hexagonală sau gresia cu ornamente calme vă va ajuta să scoateți în evidență zona de bucătărie într-o cameră comună.

Decor în stil scandinav

În interiorul scandinav, majoritatea articolelor de decor sunt realizate din materiale naturale, care adaugă căldură și confort caselor situate în țările reci de nord. Deseori, camerele sunt decorate cu o compoziție din crengi, felii din trunchi de lemn, conuri sau buturugi, in calitate de masă de cafea sau o noptieră. Sfeșnicul în stil rustic și coroanele decorative impletite din plantele nordice fac interiorul mai confortabil. Articolele realizate manual, păturile de lână și pernuțele de culori aprinse creează o atmosferă de familie.

Pe pereți ar arăta bine ramele mari cu plante locale uscate sau fotografii de familie. Cărțile și obiectele personale, plasate în toate încăperile, vor adăuga accente strălucitoare interiorului dumneavoastră!

Stilul scandinav a pătruns în toate colțurile Europei și este extrem de popular. Producătorii de plăci ceramice din Spania și Italia au preluat această tendință și în fiecare an creează colecții minimaliste noi. Stilul scandinav face parte din categoria stilurilor moderne și evoluează în mod constant, ceea ce înseamnă că oricine își poate crea propria interpretare unică a acestui stil. Vino la ABC pentru idei noi și inspirație!