Stilul Provence

Stilul își are originea în secolul al XVII-lea, în regiunea numită Provence din sudul Franței. Familiile înstărite din Paris, își schimbau locul de trai, mai departe de agitația orașului și regiunea Provence rapid își mărea numărul de locuitori. Pentru amenajarea caselor țărănești, se aduceau articole de mobilier de lux, dar nu dintre cele mai noi. În combinație cu finisajul simplu al caselor, aceasta a sporit la crearea unui stil nou, unic, numit "Provence".

Stilul Provence crea starea de spirit romantic, datorită folosirii materialelor naturale, paletei luminoase, abundenței de textile și flori proaspete. Regiunea Provence este bogată în câmpuri de levănțică și peisaje marine. Acesta este motivul pentru care spațiul interior a fost umplut de lumina soarelui, aerul de mare și mirosul de levănțică.

Visați la un astfel de interior? Vă destăinuim secretele stilului Provence!

Culorile în stilul Provence

Albul - este culoarea de bază pentru amenajarea interiorului în stil Provence. Acesta poate fi completat de culorile "împrumutate" din natură în amestec cu culoarea albă - albastru, măsliniu, ocru, culoarea levănțicii sau rozul - fumuriu.

Finisarea în stilul Provence

Finisarea pereților în "stilul provincial" poate fi foarte diferită, dar o regulă rămâne neschimbată - totul trebuie să fie confecționat din materiale naturale. Zidăria din cărămidă, gresia și faianța, tencuiala decorativă, lambriurile din lemn, tapetele cu ornamente tematice, și chiar textilele, vor crea senzația vieții rurale.

Pardoseala poate fi executată atât din scânduri de lemn, cât și din plăci de ceramică, care imită această suprafață. Astăzi există o gamă largă de gresie și faianță cu imitație exactă a texturei lemnului.

Pamesa Ceramica, Castle cenere 20*60 cm

Imola Ceramica, I Sassi 60*60 cm

Pentru finisarea tavanului va fi suficient să îl tencuiți, permițind rugozitatea suprafeței, care va spori imaginea unei case rustice.

Pentru stilul Provence este caracteristic prezența grinzilor de lemn, care joacă un rol constructiv în edificarea casei. Însă aceste elemente pot fi doar decorative.

Un alt tip răspândit de finisare a pereților si a tavanului este acoperirea cu scânduri de lemn, care ulterior sunt vopsite în aceleași nuanțe deschise. Vopsirea lor este necesară, pentru că anume prin această particularitate se distinge stilul rustic francez, care păstrează culoarea naturală și textura lemnului. Pentru amenajarea interiorului în stilul Provence este caracteristic abundența de lumină naturală, asigurată de ferestre mari, cu cadru vopsit în alb. Varianta ideală o constituie ușile-ferestre în stil francez, pe înălțimea totală a peretelui.

Mobilierul în stilul Provence

Mobilierul în stil Provence este fabricat din lemn de esență tare (stejar, nuc, măr, cireș sau piersic), caracterizat prin detalii sculpturale, care demonstrează lucrul manual. O piesă tipică de mobilier este un dulap mare cu doua uși (fr. armoire), care este decorat cu sculpturi în stil rococo.

Fiecare piesă de mobilier în acest stil arată ca o compoziție de sine stătătoare. Nu este necesar ca toate articolele să fie din aceeași garnitură. Suprafața trebuie să aibă un aspect învechit, șters de uzura vremii, cu crăpături. Lăzile masive, dulapurile suspendate, rafturile deschise și băncile din lemn vor crea acel farmec rustic. Pentru a personaliza articolele de mobilier, puteți utiliza pictura manuală.  Caracteristice sunt ornamentele cu motive vegetale.

Pentru acest stil se potrivesc elementele forjate. În această tehnică poate fi executat mobilierul, corpurile de iluminat și obiectele decorative. Articolele finisate sunt vopsite în culoarea albă, crem, verde deschis și acoperite cu patină. Cu cât mai vechi va fi aspectul paturilor, scaunelor , meselor și a etajerelor - cu atât mai bine.

Pentru interiorul în stilul Provence deasemenea se va potrivi mobilierul împletit. Se confectionează din materiale ecologice, cum ar fi de vița de vie, răchită, rattan si bambus. Fotoliul din răchită poate fi completat cu perne decorative sau o păturică cu dantelă, iar coșul din răchită poate fi folosit pentru depozitare sau în calitate de vază pentru buchete din plante.

Lumina in amenajarea de interior

Corpurile de iluminat ar trebui să fie elegantе și simple. Abajurul împletit din răchită sau țesătură va reduce lumina. De asemenea, se vor potrivi candelabrele forjate, aplicele de perete, lămpile de podea și lămpile de masă cu efect de patină.

Amenajarea camerei de baie în stil Provence

Fabricile din Spania si Italia oferă o gamă largă de plăci ceramice în stilul Provence. Gama de culori și ornamentele corespund cerințelor stilului: culori deschise, suprafețe imperfecte și ornamente florale.

Pamesa Ceramica, La Maison

Pamesa Ceramica, La Maison

Zona lavoarului poate fi creată dintr-o comodă veche, în care va fi încorporat lavoarul din ceramică.

Corpurile de iluminat joacă un rol important. Chiar și pentru baie se vor potrivi lustrele și aplicele de perete forjate. Suporturile pentru lumânări și candelabrele le vor completa și vor umple spațiul cu o lumină moale.

Amenajarea bucătăriei în stil Provence

Pe pereții bucătăriei în stilul Provence poate fi aplicată tencuiala, iar suprafața imperfectă și rugoasă va arăta perfect potrivită. O altă variantă - acoperirea pereților cu faianță, care imită zidăria din cărămidă sau plăcile învechite din ceramică cu o suprafață văluroasă. Pentru pardoseală se va potrivi gresia cu textura lemnului vechi sau cea în formă hexagonală.

Imola Ceramica, Via Venetto

Imola Ceramica, Imola 1874

Mainzu, Bolonia

Se recomandă ca mobilierul pentru bucătărie să fie din materiale naturale. Fațadele se vor fabrica din masiv de lemn, iar ulterior li se va conferi un aspect învechit. Blatul la fel poate fi din masiv de lemn sau din placă ceramică.

Rafturile cu ustensile de bucătărie și accesorii decorative sunt caracteristice stilului Provence.

Decorațiuni interioare în stilul Provence

Decorarea interiorului în stilul Provence - e doar plăcere! Important - totul să fie făcut corect!

Textilul este unul din elementele de bază a stilului. De cele mai multe ori se folosește bumbacul sau inul cu imprimeu cu dungi sau motive florale. Draperiile, fețele de masă, husele pentru scaune, șervețelele se decorează abundent cu dantelă.

Respectând principiul ecologic, vom alege doar materiale naturale. Vasele din lut și ustensilele din cupru, recipientele cu condimente și florile proaspete în vaze elegante din porțelan - este un decor potrivit pentru bucătărie.

Oglinda sau ceasul într-o ramă veche de lemn sau una elegantă din metal forjat, lădițele din lemn și micile figurine din porțelan - sunt detalii mărunte, dar foarte importante, ce completează imaginea interiorului.

Pentru a reda o atmosferă casnică, interiorul poate fi decorat cu obiecte lucrate manual. Fețe de masă brodate sau șervețele croșetate, covorașe țesute în condiții de casă și pernuțe decorative, toate acestea vor accentua căldura și confortul vieții rurale.

Florile! Buchete proaspete sau uscate de levănțică și alte plante și flori. În calitate de vază pot servi obiectele simple de uz casnic: ceainicul, căldărușa, ulciorul sau coșul.

 

Amenajarea interiorului în stil Provence este lumină și ușurință, inspirație și confort în casa Dumneavoastră! Îndrăzniți să începeți această călătorie excitantă și creați interpretarea proprie a acestui stil. Vizitați magazinul ABC pentru idei noi și continuați să fiți creativi!