Interior în stil mediteranean

Formarea stilului mediteranean a fost influențată de clima, cultura și tradițiile din Est. Casele se construiau din cărămidă sau piatră, pentru a păstra răcoarea în zilele lungi și însorite.

Pentru finisarea pardoselii și a pereților se foloseau plăcile din ceramică de culori aprinse cu ornamente orientale și  motive florale. Aceste elemente se deosebeau foarte mult de arta orientală. Pattern-urile geometrice, naturalistice și florale creează o atmosferă deosebită în încăpere și reușesc să camufleze imperfecțiunea camerei.

Culorile în stilul mediteranean

Stilul mediteranean accentuează culorile și texturile din peisajul înconjurător. Natura se manifestă în elementele de interior: piatră neprelucrată, lemn de pin și plăci de teracotă.

 

Paleta de culori variază în diferite țări, dar este deosebită în mod special cea a Greciei și a Italiei. În Grecia domină culorile reci: alb, toate nuanțele de albastru și verde de smarald. Italienii preferă nuanțele calde:  galben, roșu, roz, crem, culoarea teracotei, galben-ocru și cărămiziu. Culorile calde și liniștitoare se combină cu accentele de culori aprinse și săturate, care creează o atmosferă confortabilă.

Finisarea în stil mediteranean

În interiorul în stil mediteranean deseori se combină mai multe texturi. De exemplu, gresia și faianța cu ornamente, tencuiala decorativă și pictura murală. Materialul de bază pentru finisarea pardoselii este gresia de culori calde și naturale, deseori teracotă.

Avila, Pamesa (Spania)

Pereții și plafoanele în stilul mediteranean se acoperă cu vopsea de culoare albă, păstrând imperfecțiunea suprafețelor. Această metodă se potrivește ideal pentru pereții imperfecți, astfel veți economisi  bani și efort pentru gletuirea pereților. Pereții albi tencuiți contrastează cu grinzile de lemn.

Semnul distinctiv al stilului mediteranean este gresia cu ornamente ce se repetă ( pattern-uri) sau gresia care este compusă din mai multe ornamente și amintește de crearea unei plapume în tehnica  «patchwork».  Cu ajutorul acestui tip de gresie puteți crea compoziții unice pe suprafața pereților și a pardoselii.

Mainzu, Spania

În interiorul mediteranean sunt multe obiecte din metal forjat: balustradele, manerele de uși, elemente de mobilier, candelabre și decorații. Dar aceste obiecte sunt lipsite de decorativitate exagerată, funcția lor fiind mai importantă.

Mobilierul în stil mediteranean

Mobilierul în stil mediteranean deseori se confecționează din lemn de pin, are dimensiuni mari și poate avea mici detalii lucrate manual în lemn: picioare masive pentru masă, blaturi de lățime mare, spetează înaltă și dulapuri masive. Scaunele, picioarele pentru masă și tăblia de pat din metal forjat sunt încă un tip de mobilier caracteristic stilului mediteranean. Mobilierul împletit din rotang va crea senzația conexiunii cu natura.

Bucătăria în stil mediteranean

Locuitorii de pe coasta mediteraneană au o atitudine deosebită față de pregătirea bucatelor, de aceea bucătăria trebuie să fie spațioasă și foarte bine organizată. De regulă, bucătăria se unește cu sufrageria. Elementul de bază al bucătăriei este masa. Chiar dacă mobilierul pare a fi țărănesc, el trebuie sa atragă privirile.

 

Gresia și faianța cu ornamente geometrice și vegetale pe peretele din zona blatului de lucru va crea o stare de spirit deosebită.

Verona, Mainzu (Spania)

Baia în stil mediteranean

Pentru finisarea pereților și a pardoselii în camera de baie, tradițional se folosește gresia de dimensiuni mici 20*20 cm sau gresia în formă de cărămidă. Al doilea tip răspândit de finisare pentru baie este mozaicul. Nișele, zonele separate sau întreaga cameră.

Via Veneto, Imola (Italia)

Mobilierul poate fi cu polițe deschise sau închise. Textilele aprope lipsesc. Lumina în baia în stil mediteranean trebuie să fie orientată doar spre locurile necesare: lavoarul, cada și oglinda. Celelalte colțuri pot rămâne în întuneric și răcoare.

Florentine, Mainzu (Spania)

Decorațiile în stil mediteranean

Cartea de vizită a decorului mediteranean este ceramica pictată: farfurii, vaze, vaze cu ornamente orientale sau scene antice. Vasele mari din lut de culori aprinse cu flori și lăzile împletite sunt elemente naturale care răspândesc în interior o stare de spirit bună. Accesoriile mici sunt deobicei obiectele ce se întrebuințează, vesela din cupru și ceramică sunt totodată și elemente de decor în interiorul bucătăriei.

În calitate de decor se folosesc articloe textile – aprinse și atrăgătoare ca să facă camera mai interesantă și colorată. Pernuțele și păturile în tehnica patchwork sunt elementele caracteristice stilului mediteranean. Uneori  în locul ușilor, care blochează accesul aerului proaspăt, se folosesc compartimentări din materiale textile sau fire cu mărgele.

Decorațiile trebuie să fie simple, din materiale naturale, pentru ca nimic să nu vă distragă de la savurarea vieții!

Doriți să vă cufundați în stilul mediteranean? Vizitați magazinul ABC. Acesta este proiectat în acest stil. Veți găsi multe idei utile pentru designul casei sau a apartamentului Dumneavoastră!