1 > 2?

„Aveți gresie de calitatea a II-a?” - câteodată ni se adresează această întrebare. Dar ce înseamnă calitatea a II-a? Am decis să-l întrebăm pe un expert din Spania, managerul celei mai mari fabrici de gresie.

Jorge Diaz a povestit multe lucruri interesante:

„La fabricile moderne de ceramică, în etapa finală de producere are loc verificarea și sortarea. Plăcile de gresie care nu corespund standardelor, merg la rebut.

Rebutul este de două tipuri: vizibil, detectat imediat după producere și rebutul latent, care se manifestă în procesul de exploatare.

Defecte vizibile ale gresiei: ciobituri, curbură a suprafeței, defecte de glazură, nuanțe și dimensiuni diferite, mai mult de 20 de parametri. Majoritatea defectelor vizibile pot fi detectate prin examinarea atentă a fiecărei plăci. Această gresie, de regulă, nu este aplicată sau utilizată pentru tăiere.

Care sunt defectele ascunse?

Pe lângă defectele vizibile, gresia de calitatea a II-a are și defecte ascunse. Acestea pot apărea după un timp: „pânza de păianjen” sau crăpături la suprafață, pete după o lustruire ușoară și altele. 

Producătorii nu sortează gresia după tipul de defecte, de aceea achiziția unei gresii de calitate a II-a conține un element de noroc. Defectele ascunse pot apărea sau  nu, depinde de norocul fiecăruia. Cumpărătorul își asumă în mod conștient riscul, întrucât dorește astfel să economisească.

Unde se utilizează gresia de calitatea a II-a?

În țările europene, gresia de calitatea a II-a, de regulă, nu se utilizează pentru  reparații în apartamente și case. Această gresie este plasată în încăperi tehnice, într-un depozit sau în garaj. În încăperile tehnice nu e atât de important aspectul estetic, iar singura prioritate este prețul minim.

Majoritatea gresiei de calitatea a II-a din Spania și Italia se vinde în țările arabe sărace și țările africane.

Unde este indicat tipul de gresie?

Calitatea gresiei e indicată pe ambalaj. Cifra 1 marchează gresie de calitate superioară, iar cifra 2 - gresie cu defecte. Marcarea depinde de țara producătoare: „CALIDAD” pentru gresia din Spania, „SCELTA” din Italia, în alte limbi „SORT”, „CHOICE” sau „CORT”.

Unele magazine oferă același model de gresie pentru calitatea 1 și 2. În acest caz, acordați atenție marcajului atunci când primiți bunurile la depozit. E posibilă situația în care Dvs. puteți plăti pentru gresie de calitatea I, dar din greșeală vi se va da același model de gresie, dar de calitatea a II-a.

Transportarea gresiei și ridicarea acesteia într-un apartament poate alcătui o sumă semnificativă, mai ales dacă locuiți într-o clădire cu multe etaje. Dacă veți observa că gresia nu vă convine, abia acasă, atunci costurile inutile sunt inevitabile. Se recomandă verificarea gresiei de calitatea a II-a în momentul primirii acesteia la depozit.”

Jorge, după tot ce ne-ați povestit, deci ce să alegem?

„Decizia fiecare și-o asumă independent. Pot doar să vă spun că în casa mea am utilizat gresie de calitatea I.”