Aranjarea gresiei fără rosturi

Placi ceramice este opțiunea cea mai practică pentru podele bucatarie, baie sau hol. De curând a apărut gresie şi faianţă (care se montează fără rost) ce imită marmura, lemnul sau piatra și care se potrivesc organic în orice interior.

Placile ceramice obişnuite au o curbură mică pe perimetru. Anume această curbură duce la formarea unui rost, cât de aproape nu ar fi montate plăcile una faţă de alta. Rostul în orice caz va fi bine evidenţiat. La placare se formează un desen bine conturat. Pentru obţinerea plăcilor rectificate pentru perfectă fără rost, toate marginile sunt tăiate în procesul de producere, folosind utilaj special care asigură marginea dreaptă a materialului. În consecință, devine posibilă montarea plăcilor cu rost minim (0,5-1,5 mm).

Se pune întrebarea: de ce este gresie "fără rost"? Răspunsul este simplu: fără rost - nu presupune absența completă a rosturilor la placare, dar efectul vizual al absenței lor. Ca urmare, pardoseală de gresie arată ca o suprafaţă unică, fără rosturi vizibile.


Vă rugăm să rețineți! Folosind metodă de placare fără rost necesită meșteri de înaltă calificare, deoarece chiar și o ușoară deformare sau deplasare poate duce la distrugerea a suprafaței ceramice. Încercând să efectuaţi astfel de lucrări, aveți nevoie să vă evaluaţi capacităţile.

Suprafața substratului, pe care se montează placa fără rost, necesită o pregătire minuţioasă. Este nevoie de a înlătura orice denivelare. Sunt inacceptabile orice proeminențe, fisuri și denivelări. Pentru prepararea corectă a bazei și îndreptării ei, trebuie remarcat faptul că nisipul utilizat pentru mortar , să fie cernut, fără fracții mari; la achiziționarea cimentului este necesar să se acorde o atenție la data de fabricare. De procurat doar material "proaspăt". Cu timpul, cimentul îşi pierde o parte din proprietățile sale, şi, dacă în zidărie calitatea nu va suferi, pentru placarea calitativă a faianţei fără rost, acesta este un punct foarte important.

Vă rugăm să rețineți! Placile ceramice fără rost nu trebuie utilizate în zonele în care există schimbări bruște de temperatură. Nu este potrivit sub sistemul "pardoseală caldă". Plăcile, între care distanța este foarte mică, se vor deforma și vor crăpa sub influenţa celor mai nesemnificative fluctuații de temperatură.


Nu se potriveşte și bază de lemn din motivul sensibilităţii mărite la schimbări de umiditate. Acesta este eliminat și se face şapă de beton. Apropo, acesta este opțiunea perfectă pentru pardoseala de acest tip. In timpul uscării sau umezirii a elementelor din lemn, are loc deformarea stratului adeziv, ceea ce duce la același rezultat și plăcile montate într-un final crapă.

Tehnologia de montare a faianţei fără rost:


Pentru montarea fără rost se potriveşte margini prelucrate. Principala dificultate constă este în respectarea planeităţii de oglindă la montare. Chiar și un decalj de 1-2 milimetri este capabil să strice aspectul acoperirii. Metoda de placare fără rost nu este cu mult diferit de metoda tradiţională.


Iată principalele etape ale montării plăcilor fără rost, care sunt efectuate după pregătirea bazei:

Se marchează suprafața de instalare, se selectează locul unde se va pune prima placă. Se prepară amesticul de adeziv (cu respectarea strictă a instrucțiunilor anexate). Apoi adezivul este aplicat pe baza de beton și distribuit uniform pe suprafaţă, folosind o spatula dinţată. Se montează placa, prelucrând-o în prealabil cu un strat de adeziv subţire. Este important să vă asiguraţi ca acesta să fie repartizat uniform fără goluri. Presând-o strâns-o la bază, se loveşte pe ea ușor cu un ciocan de cauciuc pentru a realiza planeitatea necesară. Verificați gresia montată cu nivela. Apoi, la o distanţă minimă de prima placă se montează a doua. Se verifică din nou nivelul. Un astfel de algoritm este urmat până când placarea nu va fi executată.

Vă rugăm să rețineți! Asigurați-vă că sub plăci nu erau goluri de adeziv. Acest lucru poate duce la deteriorarea plăcilor. Puteți evita astfel de probleme, dacă în timpul montării apăsați tare, dar atent placa.
Podelele presupun curățare umedă, prin urmare, pentru a evita pătrunderea umidităţii, se recomandă chituirea rosturilor. Chitul este selectat în culoarea plăcii. Cel mai bine este de a utiliza chitul rezistent la mucegai şi umiditate.

Avantajele instalării fără rost: fără prezența vizibilă a rosturilor pe suprafața podelei, astfel de montare pare foarte atractivă. În plus, acest tip de montare împiedică acumularea de murdărie, umiditate și mucegai în locurile de îmbinare a gresiei.


Dezavantaje: având în vedere că producția de gresie este la scară largă, uneori este necesar să se adapteze marginile plăcilor prin metoda de şlefuire pentru a asigura uniformitatea de montare. Acest lucru poate necesita timp și efort suplimentar.

În magazinul ABC sunt prezente mai mult de 100 de colecții de plăci rectificate care pot fi instalate fără probleme. Tehnologiile moderne de imprimare digitală vă permit crearea ideală a marmurii, pietrii, lemnului.

Vă aşteptăm pe adresa: Chişinău, str. Uzinelor 15.